Arki, Asenne, Kasvikset, Ravitsemuksen laatu, Tapa oppia

Ei salaattia tarvitse tehdä

On ihailtavaa, miten monissa perheissä lämpimään ateriaan kuuluu aivan itsestään selvästi vihersalaatti. Itse nautin suunnattomasti lounasravintoloiden monipuolisista salaattipöydistä.

Kun keskustellaan kasvisten syömisestä, jotkut voivat ymmärtää sen tarkoittavan sekasalaatin syömistä. Nämä kaksi asiaa eivät kuitenkaan ole sama asia, vaikka toki rinnakkaisia.

Lapsille voi olla haasteellista syödä perinteistä sekoitettua salaattia. Kummallinen värisekoitus, jossa maut sekoittuvat toisiinsa. Lapsen on helpompi tarttua yksittäisiin kasviksiin, jotka ovat tunnistettavia eivätkä sekaisin. Minusta ei ole tarvetta väkinäisesti saada lasta syömään salaattia tai ainakaan sen kaikkia osia. Tottakai sekasalaattejakin kannattaa tarjota.

Omassa arjessa ei tule juurikaan tehtyä ruualle perinteistä salaattia. Myönnän, että se tuntuu hieman työläältä ja kun sitä jää yli, se ei säily hyvänä kauan. On haastavaa tehdä vain pieni annos salaattia. Tutkijatohtori Antti Maunu on haastatellut ammattikoulussa opiskelevia nuoria pääaiheenaan päihteiden käyttö, mutta yhtenä osana on selvittänyt myös heidän ruoanvalintaansa liittyviä asenteita ja näkemyksiä. Yksi mielenkiintoinen havainto oli, että ammattikoulun opiskelijat halusivat ruokailun olevan mahdollisimman helppoa, nopeaa ja edullista. Tähän konseptiin esimerkiksi salaatin pilkkominen ei oikein istu. Jääkaapille vain mennään ja sitten syödään. Kasviksiin voi kulminoitua ajatus hankaluudesta, ja vaivaa ei haluta nähdä.

Nykyään kaupoissa on yhä laajempi valikoima valmissalaatteja − salaattibuffetit ja salaattiboxit. Hinta voi tosin tuntua kovalta, mutta -30 % -tarralla niitä voi bongata melko usein. On tietysti eri asia, onko valmiit salaatit yhtä freesejä ja maukkaita, kuin samana päivänä pilkottu salaatti.

healthy-1607692_1920

Mutta oikeastaan en haluaisi puhua salaatista, vaan siitä, kuinka salaatin voi korvata. Joissakin ruokakulttuureissa tuoreita kasviksia tai salaatteja ei oikeastaan edes syödä. Kaikki syödyt kasvikset ovat kypsennettyjä ruuan lisäkkeitä tai osana ruokaa (kuten pata- tai wokkiruoka). Jos siis salaatin tekeminen arjessa ei tunnu sujuvan, voi vallan hyvin keskittyä lisäämään kasviksia ruuan joukkoon, kuten kastikkeisiin. Anopiltani olen oppinut keittämään aina perunoiden joukossa samalla porkkanoita – helppoa ja tuo monipuolisuutta sekä makua. Toisaalta salaatin voi hyvin korvata kasvispaloilla tai -tikuilla. Ei mene kauan paloitella kukkakaali, kurkku tai paprika isoiksi napostelupaloiksi. Miniluumutomaatteja ei tarvitse kuin huuhdella ja ne ovat valmiita. Oikeastaan aika moni kasvis, hedelmä ja marja on valmis syötäväksi sellaisenaan. Kasvispaloja voi napsia sormin aterian yhteydessä ilman että ne sekoittuvat lautasella muihin aterian osiin. Kun paloja mahdollisesti jää yli, ne säilyvät hyvin parikin päivää ja toimivat helppona välipalana, koska ovat jo jääkaapissa valmiina syötäväksi. Ja valmiita kasvispakasteita ei kannata unohtaa. Ne ovat edullisia, helppoja ja niiden ravintoainepitoisuudet liki tuoreen tasoa. Meillä on menossa maissi-kausi: kiireisen päivän välipalana toimii mikrossa sulatettu pakastemaissi, joka on hyvin tykättyä.

Ei siis kannata painia salaatin kanssa, jos yhteistyö ei vain suju. Kannattaa olla luova, koska kasviksia voi syödä niin monessa eri muodossa. Pelkkää salaatin syömistä ei lasketa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s