Arki, Asenne, Johdonmukaisuus, Mallioppiminen, Ruokatavat

Kata pöytään myös veitset

Tavatessani alakoulun opettajia, heidän huolensa on usein sama. Koululaiset eivät syö lounasta haarukkaa JA veistä käyttäen. Niin sanottu Amerikkalainen tyyli syödä pelkällä haarukalla on levinnyt myös tänne Suomeen. Itsekin huomaan usein pilkkovani annokseni valmiisiin suupaloihin, jonka jälkeen niitä on kätevä käsitellä vain haarukkaa käyttäen.

Jos toivot, että lapsesi osaavat syödä kahta aterinta käyttäen, KATA PÖYTÄÄN AINA VEITSET. Voi olla, että lasten lautasten viereltä löytyy säännöllisesti vain haarukka tiskivuoren pienentämiseksi tai ihan vain siksi, kun lapsi ei sitä kuitenkaan koskaan käytä. Se, että olet valmis tiskaamaan myös veitset aterioiden päätteeksi, kuvastaa arvostustasi veitsen käyttöä kohtaan. Vaikka sitä ei käytettäisi ”ikinä” se löytyy lautasen oikealta puolelta. Näin voidaan jo kotona opettaa veitsen käyttöä ja merkitystä osana hyviä pöytätapoja – ja tuetaan koulun opettajia kasvatustyössään. Jos koulussa vaaditaan veitsen käyttöä ja kotona suorastaan kannustetaan unohtamaan koko kapine, on melko varmaa, ettei lapsi juurikaan ymmärrä miksi veistä pitäisi käyttää. Kodin viesti taitaa yleensä kuulua äänekkäämmin.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s