Arki, Asenne, Kasvikset, Keskustelu, Mallioppiminen, Syömisen pulmat

Lasten huiputtaminen

Jokin aika sitten näin lehdessä mainoksen valmiista tomaattikastikkeesta (kts. kuva alla). Mainos oli käsittämätön. Minua pohdituttaa yhä, lisääkö se oikeasti myyntiä? Ajattelevatko vanhemmat todella samanlailla kuin mainoksen tekijät luulottelevat?

Dolmio mainos685
Voi olla, että ylitulkitsen. Luen kuitenkin kuvan viestin näin:

  1. Lapset eivät syö riittävästi kasviksia. (Tämä on totta väestötasolla)
  2. Se johtuu siitä, että lapset eivät halua syödä niitä. Oikeastaan lapset eivät kykene edes pitämään kasviksien mausta. (Väärin, vaikkakin on totta, ettei kasvikset aina maistu aikuisellekaan.)
  3. Lapset eivät syö kasviksia ainakaan, jos opetat kasviksien nimiä ja kerrot mitä ne ovat. (Totaalisen väärin)
  4. Saat lapset syömään kasviksia vain, jos huijaat heitä. (Ehdottomasti väärin)
  5. Helpoin tapa syöttää kasviksia on tarjota valmista tomaattikastiketta osana ateriaa. Nimeä ruoka kastikkeeksi, niin silloin sitä syödään varmasti yksi annos. (Väärin. Etenkin pieni lapsi tuskin syö mainoksessa mainittua 125 gramman annosta kastiketta.)

Täältä löytyy vinkkejä lasten kasvisten syönnin lisäämiseen.

  1. Perheen ruokahetket ovat rasittavia ja sisältävät tahtojen taistoa. (Mahdollista, mutta asenne ja ruokapuhe ratkaisevat.)
  2. Dolmio-tuotteiden käyttö ratkaisee kaikki lasten syömiseen liittyvät ongelmat. (Tuskin. Oireita voi hoitaa, mutta perusongelmat säilyvät, ellei asenteita ja toimintatapoja muuteta.)

 

Mutta älä kerro lapsille?

Lasta ei ikinä saa huijata. Hän tulee varmasti saamaan selville olleensa huijauksen kohteena ja tämä vie vanhempi-lapsi suhteelta pohjan. Lapsen tulee pystyä luottamaan vanhempaansa. Toki vitsailla voi, kunhan vain lapsi ymmärtää sen pilailuksi.

Lapsi ei tule syömään ruokia, joita sinä haluat hänen syövän. Lapsi syö ruokaa, jota hän itse haluaa syödä. Panosta siis siihen, että lapsi oppii nauttimaan hyvää tekevistä ruuista. Lapsi haluaa tykätä ruuista, joita muut syövät. Oppiminen ei tapahdu heti, mutta vähitellen.

Älä ikinä piilota ruoka-aineita lusikan sisään! Vauvan jekuttaminen ei ole hyvä ratkaisu syömispulmiin.

Lapsella ei ole sinun ennakkoluuloja. Voit siis aivan hyvin esitellä rehellisesti kaikki ateriaan sisältyvät uudet ja tutut toverit. ”Toi on porkkanaa, parsakaalia, perunaa ja nää on papupihvejä. Niin ja tää on tomaattikastiketta niiden kanssa.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s