Asenne, Terveyden edistäminen, Tuuppaus

Tuuppaus kotona – liikkeestä hyvää oloa

Vanhemmat ovat tuuppauksen mestareita hyvässä ja pahassa. Kun pystyt näkemään oman kotisi tuuppausympäristönä, voit hyödyntää sen mahdollisuudet lisätäksesi koko perheen hyvinvointia. Hyvä kysymys on, kuka tuuppaa tuuppaajaa? Annatko vanhojen tapojen edelleen tuupata sinua, vai voisiko jotain tehdä toisin? Selvää on, että kun asioita tehdään niin kuin ne on aina ennenkin tehty, saamme myös samat tulokset kuin on aina ennenkin saatu!

Tuuppauksen keskeinen idea on tehdä hyvinvoinnin kannalta paremmasta vaihtoehdosta helppo ja haluttava. Mitkä asiat ovat nyt houkuttelevia ja helppoja? Mitkä asiat eivät houkuttele, mutta niiden tulisi ansaita lasten kiinnostus? Miksi ei houkuttele?

Kaikki syntyvät ja kasvavat eri ympäristöihin. Toisille ympäristö ei juurikaan tee hyvinvoinnin saavuttamisesta hankalaa ja toisille se on hyvinkin haastavaa. Alla oleva piirros kuvastaa tätä.

YMPÄRISTÖN VAIKUTUS HYVINVOINTIIN

Pelaamme omaan pussiin, kun kehitämme itsellemme hyvinvointia edistäviä tapoja, makumieltymyksiä, taitoja. Käyttäytyminen on joka tapauksessa paljolti automaattista ja jokaiseen päivään sisältyy satoja valintoja. Lapsuudessa ohjelmoidaan elintavat, joita aikuisuudessa päivitetään.

Teoistamme 99/100 tai mahdollisesti 999/1000 on puhtaasti automaattista ja tavaksi tullutta, alkaen siitä kun nousemme aamulla siihen kun käymme nukkumaan joka yö.

– James William 1899

Liikkumiseen houkuttelevaan ympäristöön kuuluu vain vähän rajoituksia. Luota lapsen vaistoon ja kehittyviin kykyihin. Ovatko kaikki kiellot tarpeen? Liikuntavälineet (esim. mailat, pallo, hyppynaru) eivät ole välttämättömiä, mutta houkuttelevat lasta liikkumaan.

Isona apuna lapselle on, kun hän näkee läheisen aikuisen aidosti nauttivan aktiivisuudesta. Kerro aidosti, miltä tuntuu lenkin jälkeen tai ”tuntuu hyvältä mennä portaita ylös” (jätä hissin haukkuminen pois, arvostelu ei ole tarpeen). Lapsi haluaa matkia aikuisia. Hyviä vinkkejä liikkumiseen löytyy Opetus- ja kulttuuriministeriön laatimasta Lasten liikuntasuosituksesta.

Ovatko kaikki kiellot tarpeen

Riittävän pitkä ja levollinen yöuni on hyvinvoinnille ehdoton kulmakivi. Lasta nukuttaessa ei välttämättä anna parasta esimerkkiä, jos samalla näpräilee puhelinta. Ihan hyvä on mennä lapsen kanssa samaan aikaan nukkumaan, ainakin välillä. Varmista, että koti on hiljainen ja hämärä öisin – hyvä ympäristö unelle. Arvosta yötä ja nukkumista: ”ihanaa mennä nukkumaan”.

 

Seuraavilla liikuntasuosituksen vinkeillä pääsee hyvin alkuun jos ideat tuuppaamiselle ovat vähissä.

Lisää Vaihda Vähennä
Leikkejä ja muuta liikuntaa ulkona ja luonnossa Hissi portaisiin Liiallista television, tietokoneen, tabletin tai muiden digilaitteiden passiivista käyttöä
Aktiivista siirtymistä, kuten esimerkiksi kävelyä, pyöräilyä tai potkulautailua paikasta toiseen Auto pyörään tai kävelyyn mahdollisuuksien mukaan Pitkäaikaista paikallaan olemista
Yhdessä liikkumista Julkiset pyörään ja kävelyyn Turhia liikkumista rajoittavia kieltoja
Liikunnan iloa, kannustusta ja rohkaisua Paljon istumista sisältävät leikit aktiivisempiin leikkeihin Lasten suoritusten vertailua
Uusien asioiden opettelua toiminnan avulla Kielto kannustukseen  
Lasten mahdollisuuksia yhteisleikkeihin    

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s