Arki, Asenne, Keskustelu, Mallioppiminen

Työn ilo – elämän suola

Tarkoitukseni ei ole puhua suolasta, vaikka siitäkin asiaa olisi. Runsas suolan saanti (10 g/päivä) nimittäin lisää kalsiumin eritystä virtsaan ja voi siten heikentää luustoa (Teucher ym. 2008).

Eläminen mahdollisimman helposti ja vähällä vaivalla ovat toistuvia teemoja vastaanotolla, kun keskustellaan elintapojen muuttamisesta. Varsinkin silloin, kun puhutaan ruuanlaitosta ja ruuanvalinnasta. Itsekin tykkään arjessa tehdä helppoja nopeita ruokia. Siihen sisältyy kuitenkin ateriasuunnittelu ja valmistus ennen kuin pääsee syömään. Hyvin syöminen voi ja saa pohjautua helppoihin, nopeisiin ruokiin eikä siinä ole sinänsä mitään vinksallaan. Tämä toimintatapa auttaa, kun arki on kiireistä tai pienten lasten hoitaminen sitoo muihin askareisiin. Kuitenkaan kaikilla syytekijänä ei ole ajanpuute vaan ennemminkin haasteena elämässä on tekemisen puute. Eikä siltikään viitsi valmistaa ruokaa vaan syö mieluummin mitä sattuu, helppoa, nopeaa, valmista… Ehkei silloin ole saanut kokea, miten antoisaa on puuhastella, tehdä työtä, esimerkiksi laittaa herkullista ruokaa itselle.

Työn tekemiseen on hyvä oppia jo lapsuudesta lähtien lapsen taitotasoon soveltuvien työtehtävien avulla. Lapsen pystyvyyden tunnetta ja itsetuntoa voi vahvistaa siten, että antaa pieniä tehtäviä tai haasteita ja toki aikuinen ohjaa tarvittaessa. Mikä voisi olla mahtavampaa kehittyvälle itsetunnolle kuin kokemus, että minuun luotetaan ja minä osaan. Hieno kokemus on myös se, että pystyy tekemään asioita, jotka eivät paljon kiinnosta tai tunnu hauskoilta. Väärä viesti elämästä on se, että aina pitää olla hauskaa tai ettei koskaan ole pakko tehdä vaikeita asioita. On hyvin keskeistä oppia elämän realiteetteja, kuten kotityöt. Ylitse pääsemättömän tylsästä asiasta tuskin tulee koskaan huippu hauskaa, joten on hyvä tiedostaa omat asenteet esim. kotitöitä kohtaan. Kun työstä tekee kiinnostavan, mukavan asian, sitä on myös mukavampi tehdä. Aikuisen asenne työtä kohtaan välittyy varmasti lapsiin. Jos et ole kiinnostunut, mikään ei ole kiinnostavaa.

Omasta lapsuudestani muistuu mieleen pieni tulitikkuaski, joka toimi lompakkona. Mummilta sai aina 10 penniä jokaisesta sytykkeillä täytetystä maitopurkista, se oli 8-vuotiaan kesätyö. Ruohonleikkuusta sai pienen palkan, mutta erinnäiset työtehtävät olivat hauskoja ilman palkkaakin. Oli myös mukava joskus ilahduttaa äitiä, kun omatoimisesti vei roskat tai imuroi olohuoneen. Kiitoksen sai aina. Äidin vaikutuksesta opin arvostamaan puhtautta ja järjestystä. Isän kanssa työskennellessä tuli opittua mm. monia nyt aikuisena tarvitsemia autonhuoltoon liittyviä asioita, kuten lampun tai renkaiden vaihto. Vanhemman kanssa työskentely yhdessä myös lähentää, lisää keskinäistä kunnioitusta ja siirtää hiljaista tietoa.

lego-568039_1920

Työn ilo löytyy työn hedelmistä ja siitä, kun huomaa mihin pystyykään. On hyvä pyrkiä sanottamaan tätä lapsille. Voi hyvin kertoa, että tuntui vaikealta aloittaa haravointi, mutta voi miten hauskaa se lopulta oli! Ja nyt voi nauttia siististä pihasta. Rakotkin vain kuuluvat asiaan.

Yrittäjäneuvos Kirsti Paakkaselle maailman kaunein sana on työ. Myös minä näen työn ihanana asiana, joka on toisaalta elinehto. Henkinen ja fyysinen hyvinvointi edellyttää työtä ja siksi se ei ole vastenmielinen pakko vaan kaiken mahdollistaja. Suotta työ usein leimataan välttämättömäksi pahaksi, kun oikeastaan voisi olla vain hyvin kiitollinen kun kykenee ja saa tehdä työtä itse, omilla käsillään. Työllä unelmista tulee tosia (ei lottokupongilla).

Työn ilon opettaminen on suurimpia asioita, mitä lapselle voi antaa. Ja sitä ei voi pakottaa vaan se tulee positiivisten kokemusten kautta.

 

Lähteet:

Teucher B, Dainty JR, Spinks CA, Majsak-Newman G, Berry DJ, Hoogewerff JA, Foxall RJ, Jakobsen J, Cashman KD, Flynn A, Fairweather-Tait SJ. Sodium and bone health: impact of moderately high and low salt intakes on calcium metabolism in postmenopausal women. J Bone Miner Res. 2008 Sep;23(9):1477-85.

Tanja Rinkinen. Kirsti Paakkanen: Tiikeriemo & Legenda. Pirkka, julkaistu 27.4.2017. https://www.pirkka.fi/artikkeli/kirsti-paakkanen-tiikeriemo-ja-legenda

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s