Asenne, Itsetutkiskelu, Keskustelu, Lihavuus, Terveyden edistäminen, Tuuppaus

Mielikuvilla myyntiä − hyvinvoinnin kustannuksella

Kaduilla, kaupassa ja netissä voi jälleen nähdä kokista juovan joulupukin. Voi myös huomata kuinka kuntosalibisnes pidetään elossa kauppojen suklaakonvehtivalikoimalla.

 

Monikansalliset elintarviketeollisuuden yritykset tienaavat hyvin. Ja miksipäs ei – kun teollisuusmaissa joku huomaa rajoittaa heidän tuotteidensa menekkiä esimerkiksi verotuksen keinoin, niin sitten voi surutta siirtyä kasvattamaan markkina-alaa kehitysmaihin. Syntyy koko maailman pelastava tuote, Diet Coke Plus eli vitaminoitu cokis − “zero calories, taste like chemistry set and makes you florish as a result” (Patel 2015).

 

Epäterveelliset hyödykkeet (virvoitusjuomat, prosessoitu ruoka, joka sisältää paljon suolaa, rasvaa ja sokeria sekä alkoholi ja tupakkatuotteet) ovat yksi maailman tuottavimmista teollisuustuotteista. Tuotanto on edullista, tuotteilla on pitkä säilytysaika ja suuri jälleenmyyntiarvo (Stuckler ym. 2012). Yhtälö on mielipuolinen ja tuloksena meille markkinoidaan ja myydään yhä enemmän tuotteita, joita emme tarvitse. Aiheeseen liittyen Anthony Winson on sanonut: ”Jyrkästi ilmaistuna: Ruokavalio tappaa meidät” (Jacobs ja Richtel 2017). Globaalisti tarkasteltuna kaupungistuminen ei selitä epäterveellisten hyödykkeiden kulutuksen lisääntymistä, vaan taustalla toimii monikansalliset isot elintarviketeollisuuden toimijat (Stuckler ym. 2012).

 

Valitettavasti halpa ruoka kiinnostaa ja kuulostaa hyvältä, jos ei sen enempää asiaa ajattele. Maapallolla on kuitenkin uusi ongelma: aiemmin kaksi toisistaan erillistä ongelmaa voivatkin olla yhdessä – lihavuus ja aliravitsemus.

 

Mainonta leikkii mielikuvilla ja erityisesti lapset lähtevät leikin imuun helposti. Heitä ei voi täysin suojella kapitalismin varjolla toimivalta mainonnalta. Siksi vähintä olisi, että edes heidän kanssaan kulkevat aikuiset heräisivät huomaamaan, mitä tuntemuksia ja ajatuksia ruokamainokset ja ruokakuvat heissä herättävät. Kokista juova joulupukki on luotaan työntävä näky, kun pystyy näkemään sen taakse. Kuinka häikäilemättä ujutetaan myytävä koukuttava tuote mukaan osaksi joulun positiivisia mielikuvia. Ja tuote ei ole edellä kuvatun tunnelatauksen arvoinen.

 

Haluaisin kaikkien joskus ajattelevan seuraavia Kate Clancy:n jo vuonna 1982 esittämiä kysymyksiä (Nestle 2017). Onko elintarvikeyrityksien moraalista/eettistä:

  • Valmistaa – ja saada voittoa, pitkälle prosessoidusta ”roska” ruoasta?
  • Kehottaa ihmisiä syömään sellaisia ruokia?
  • Markkinoida sellaisia ruokia lapsille?

(roskaruoka = runsasenerginen ruoka, jolla on niukka ravintoainepitoisuus. Ei hyvä sana, mutta lyhyt ja ymmärrettävä käsite käyttää.)

 

Oltiin koko perhe keilaamassa yhdessä. Tulostaulun viereisellä taululla vaihtui erilaiset mainoskuvat koko keilaustunnin ajan. Kun oli aika viedä keilapallot takaisin hyllylle, 3-vuotiaamme alkoi kovasti vaatia, että jäädään sitten tänne syömään. Mainostaulussa vilahtavaa ruokakuvaa osoittaen ”Mä haluun syyä tota, se on hyvää”. Hänen oli vaikea hyväksyä, että mennään kotiin syömään. ”Kaikki muutkin jää tänne syömään!”

 

Ole aikuisena esimerkki lapselle siitä, ettei sinua viedä sokeana mainonnan ohjauksessa. Lapsi ei pysty huomaamaan, kuinka helppo pala hän on.

 

 

LÄHTEET:

 Jacobs A ja Richtel M (2017). How Big Business Got Brazil Hooked on Junk Food. New York Times syyskuu 16. 2017. Luettavissa linkistä: https://www.nytimes.com/interactive/2017/09/16/health/brazil-obesity-nestle.html

Nestle Marion (2017). Food Politics and the Twenty-First Century Food Movement. UC Berkeley Graduate Lectures. Katsottavissa linkistä: https://uctv.tv/shows/Food-Politics-and-the-Twenty-First-Century-Food-Movement-with-Marion-Nestle-32228?utm_content=buffer4fd8e&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer 

Patel Raj (2015). Food systems. UVM Food Systems Summit. Katsottavissa linkistä: http://www.uvm.edu/foodsystems/?Page=summit2015.html&SM=summitmenu.html.

Patel RC (2012). Food Sovereignty, Power, Gender, and the Right to Food. PLoS Med 9(6): e1001223. doi:10.1371/journal.pmed.1001223.

Stuckler D, McKee M, Ebrahim S, Basu S (2012). Manufacturing Epidemics – The Role of Global Producers in Increased Consumption of Unhealthy Commodities Including Processed Foods, Alcohol, and Tobacco. PLoS Med 9(6): e1001235. doi:10.1371/journal.pmed.1001235.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s