Asenne, Itsetutkiskelu, Johdonmukaisuus, Ruokakasvatus, Vanhemmuus

Yksi toimii aina − kärsivällisyys

Terveyttä edistävä ruokakasvatus on kuin hedelmäpuun istutus. Puuntaimi ei tuota heti hedelmää, vaan puutarhuri kastelee, lannoittaa ja leikkaa luottaen siihen, että vuosien päästä voi nauttia runsaan sadon. Vaihtoehtoisesti puutarhuri ei tee mitään tai tekee vääriä asioita ja puun hento taimi voi kuivettua. Tekipä mitä vain, ei taimen laji muutu ja siksi samat keinot eivät tepsi puutarhan kaikille puille. Puutarhuri mukautuu ja tekee juuri niitä asioita mitä kukin lajike vaatii.

Pikavoittoja ei siis ole jaossa, jos toivot edistää hyvinvointia ja terveyttä. Suurin voimavara on kärsivällisyys ja kyky nähdä tätä hetkeä kauemmaksi ja ammentaa siitä varmuutta. Joku joskus yllättyi siitä, että minun lapseni ei syönyt kylässä tarjottua ruokaa. Voisi tosiaan kuvitella, että ruokakasvatuksen asiantuntijan lapset ovat kaikkiruokaisia ja tekevät juuri niin kuin aikuiset kehottavat. Siihen voisi todeta, että asianlaita taitaa olla juuri päinvastoin erityisesti alle kouluikäisten lasten kohdalla. Taitava ruokakasvattaja osaa antaa tilaa lapsen omalle tahdolle ja myönteisen ruokasuhteen kehittymiselle. Ja kaiken lisäksi jokainen lapsi on yksilö, maustettuna omalla temperamentillaan ja rakastettu juuri sellaisena.

Karrikoiden sanottuna − et voi muuttaa lastasi. Yksi keino kuitenkin on. Voit muuttaa itseäsi. Voit lempeästi pohtia omaa ruokasuhdettasi. Sen kautta välität ulospäin asenteesi, jopa sanattomasti. Yhtäkkiä lapsi onkin erilainen, koska sinä olet erilainen. Asenteesi lasta, ruokaa, syömistä, sosiaalisia tilanteita tai kehoa kohtaan VOI MUUTTUA (vain muutamia asioita mainittuna).

Suosittelen lämpimästi jokaista kasvattajaa tutustumaan KEHUVA lähestymistapaan. Verkkosivusto tarjoaa ilmaisen verkkokoulutuksen ja materiaalipankin ruoka- ja kehosuhdetyöskentelyyn.

1 thought on “Yksi toimii aina − kärsivällisyys”

  1. Kiitos, kylläpä osui juuri oikeaan kohtaan tätä työviikkoa tämä kirjoitus! Tuo “voit muuttaa itseäsi ja välittää asennetta ulospäin” muistutti minua tärkeästä asiasta, kun teen töitä perheiden kanssa. Että vielä enemmän pitäisi keskittyä siihen vanhemman osuuteen, eikä niinkään siihen mitä lapsi tekee. Ja kiitos myös tuosta Kehuva-vinkistä, uusi minulle.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s